IZDVAJAMO:

Izabrali ste:

Recenzije filmova / OMAŽ BATI ŽIVOJINOVIĆU...

Pin it
Share this page
 
Photo: RTS

Redakcija

OMAŽ BATI ŽIVOJINOVIĆU

Datum: 2016-05-24 | Izvor: RTS | #

Velikan srpskog i jugoslovenskog filma Velimir Bata Živojinović preminuo je sinoć u 22.45 u bolnici "Sveti Sava" u Beogradu.


Velikan srpskog i jugoslovenskog filma Velimir Bata Živojinović preminuo je sinoć u 22.45 u bolnici "Sveti Sava" u Beogradu. Bio je jedinstvena i originalna pojava u našoj kinematografiji i kulturi. Bata je odigrao najviše uloga u celom regionu, a u svetu je poznat pre svega po ulozi u filmu "Valter brani Sarajevo", koji je megapopularnost doživeo u Kini. Sahrana velikog glumca biće održana u četvrtak na Novom groblju u Beogradu.
Za predratne i ratne generacije u Jugoslaviji Velimir Bata Živojinović simbolizovao je herojstvo u ratu, uspon iz siromaštva posle razaranja, bratstvo i jedinstvo, sjaj koji su donosile svetske zvezde sa kojima je glumio.
Komemoracija Bati Živojinoviću je u četvrtak u 11 časova u Skupštini Grada. Sahrana je istog dana u 13 časova u Aleji velikana na Novom groblju. Generacije rođene posle rata upoznavale su ga najpre kroz partizanske filmove, koje su gledali organizovano, navijajući, dok se obračunava sa Nemcima i domaćim izdajnicima. Bata je preživeo i kraj mitologizacije rata i herojskih vremena, ostavši simbol i legenda. Bio je veći od filma. "Ja sam počeo da radim ovaj posao kad televizija nije ni postojala", rekao je jednom Bata. Rođen je u Koraćici 5. juna 1933. pod Kosmajem. Glumački talenat prepoznao je sa 15 godina kada je i statirao u Akademskom pozorištu "Branko Krsmanović" u Beogradu. Posle glumačkih škola u Nišu i Novom Sadu, upisao je Pozorišnu akademiju u Beogradu. Na sceni Beogradskog dramskog pozorišta igrao je desetak godina i imao do 300 angažmana godišnje. Na filmu je debitovao 1955. u "Pesmi sa Kumbare". Bio je jedini glumac koji je zbog pokretnih slika napustio teatar i po tome je jedinstven – presudila je uloga u "Vlaku bez voznog reda". Vreme je pokazalo – Bila je to dobitna odluka za jugoslovenski i srpski film.
Lako se transformisao iz partizanskog heroja u četničkog poručnika, đavolovog sluge u pijanog lugara, beskrupoloznog trgovca perjem u propalog boksera. Prirodan i nepretenciozan glumac, rekorder po broju uloga - oko 300 glavnih i epizodnih, bio je poznat po tome da ih nikada nije odbijao: "Smatrao sam da nemam pravo da odbijem, jer nisam ja odlučivao da se to snima."

Omaž Bati Živojinoviću u Kinoteci Nakon vesti o smrti Velimira Bate Živojinovića, Jugoslovenska kinoteka je otkazala planirani program u Muzeju i umesto toga prirediće danas mali omaž legendarnom glumcu. Na programu će biti filmovi u kojima je Živojinović igrao: "Tri" Aleksandra Petrovića iz 1965. godine, "Breza" (1967) Ante Babaje i "Tren" (1978) Stoleta Jankovića. Projekcije su zakazane za 17, 19 i 21 čas. Kinoteka je najavila i veliku retrospektivu ostvarenja Bate Živojinovića u drugoj polovini juna, nakon Festivala nitratnog filma.

Publika ga pamti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina, Valtera u "Valter brani Sarajevo" Hajrudina Krvavca, u filmovima "Bitka na Neretvi" i "Kozara" Veljka Bulajića, kao pijanog Zagorca iz "Breze" Ante Babaje, kao i ulozi "U raljama života" Rajka Grlića.
Tu su i antologijski filmovi srpske kinematografije "Maestro i Margarita", "Skupljači perja", "Tri".
Igrao je u 35 ratnih filmova – delio kadar sa najvećim svetskim zvezdama Ričardom Bartonom, Julom Brinerom. Između 70-ih i 80-ih, bilo je lakše izbrojati naslove u kojima Bata nije glumio nego one u kojima je sarađivao sa najznačajnijim rediteljima iz cele Jugoslavije. Radio je bez kaskadera, prednjačio po broju dublova. Tako je u sceni u "Uzavrelom gradu" trebalo da bude ošamaren šest puta. Da bi bio ubedljiviji, kadar je ponovljen 66 puta, a Bata bio ošamaren čak 396 puta. Kao najočitiji fenomen Bate Živojinovića ostaje uloga Vladimira Perića Valtera u filmu "Valter brani Sarajevo", koji mu je doneo status ikone u Kini i jednog od najgledanijih glumaca u istoriji filma. O tom fenomenu snimljen je dokumentarac "Valter", koji je predočio kako izgleda kada se spoje priče o dva heroja, pravom i onom filmskom. "Onaj pravi Valter je bio svemoguć – ja nisam", rekao je Bata.
Bio je Bata i komičar u filmovima "Pas koji je voleo vozove", "Razvod na određeno vreme", antiheroj u "Povratku" i "Skupljačima perja", zavodnik u "Čudu neviđenom" i "U raljama života". Igrao je i u zabranjenim filmovima stavljenim u mrak bunkera, poput "Čoveka iz hrastove šume", "Crvenog udara", "Majstora i Margarite". Tri Zlatne arene, nagrade Car Konstantin, priznanja za životno delo, Sedmojulska, Oktobarska nagrada, Zlatni pečat Kinoteke, međunarodna priznanja, Zlatna medalja predsednika Republike – teško je pobrojati sva priznanja. Dobitnik je nagrade za životno delo "Slavica" i brojnih drugih priznanja. Živojinović je bio među osnivačima, a jedno vreme i predsednik Udruženja filmskih glumaca. On je i jedan od osnivača Filmskog festivala u Sopotu. Bata je bio voljen od publike, kolega, prijatelja iz ove i nekadašnje države. Sa njim su, evocirajući uspomene i podvige, svečarski proslavili 55 godina karijere i 77. rođendan. Igrao je u svim popularnim TV serijama RTS-a od "Povratka otpisanih", "Priča iz radionice", "Pozorišta u kući", "Građana sela Luga", "Sivog doma", "Kraja dinastije Obrenović" do "Boljeg života", "Srećnih ljudi", "Porodičnog blaga", "Mog rođaka sa sela".
Velimir Bata Živojinović bavio se i politikom - bio je poslanik Socijalističke parije Srbije u nekoliko mandata, a 2002. kandidat SPS-a na predsedničkim izborima u Srbiji. Poslednji put pred kameru je stao početkom godine, snimajući promotivni spot u kome je pozvao kineske turiste da dođu u Beograd. Na ovogodišnjem Festu, dodeljen mu je Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, koji je primila njegova životna saputnica i glavna podrška Lula Živojinović.
"Meni nije teško da pričam, nadam se da vama nije teško da slušate, a vi uvek možete da odete. Ja neću", rekao je Bata kao Valter.


TAGOVI:

|FM Portal

Ostali tekstovi iz kategorije - Recenzije filmova

OSTALE VESTLI SA FM PORTALA


Aktuelno

Teme

Photo: Promo Purposes Only
2021-10-20 | Redakcija

Ponosni smo na ovog sjajnog muzičara i šaljemo mu puno pozitivne energije i podrške!...

Sinoć su u Beogradu dodeljene GODUM nagrade Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije.
Nagradu za džez muziku nagradu je osvojio Rade Bulatović Cheya za album "Very True" koji je objavljen za Multimedia Music 2019.godine.

Rade Bulatović Čeja (R.B.Cheya) je poznati beogradski kompozitor i...Photo: Promo Purposes Only
2021-10-20 | Redakcija

Emisija se emituje u petak, 22. oktobra u 18 časova. Autor i voditelj emisije je...

Gost emisije je Vladan Vučković Paja, gitarista, kompozitor, aranžer, multiinstrumentalista...

Objavio je 11 studijskih albuma pored toga što je svirao i sa drugima, između ostalog i sa Zdravkom Čolićem preko dve decenije.

Sa Pajom smo pričali o tome kako su izgledali njegovi muzički počeci u Boru u kom...Događaji

Koncerti

Photo: Promo Purposes Only
2021-11-16 | Redakcija

Emisija se emituje u petak, 19. novembra u 18 časova. Autor i voditelj emisije je...

Gošća emisije je Maja Cvetković, basistkinja i vokal grupe E Play.

Sa Majom smo pričali o tome kako je „primorana“ da zasvira bas gitaru i kako i zašto je zavolela taj instrument... kako se rađao njen muzički ukus i kako je opstajao u devedesetim godinama kada je mejnstrim bio...Photo: Promo Purposes Only
2021-11-03 | Redakcija

Emisija se emituje u petak, 05. novembra u 18 časova. Autor i voditelj emisije je...

Gošća emisije je Katarina Epštajn, radio voditelj i autor emisije Pop karusel na Radio Beograd 1.

Sa Katarinom smo pričali o tome kako se zaljubila u radio, medij koji joj je obeležio život... koliko je od malih nogu volela muziku, kako joj je protekao period proveden u muzičkoj školi...Zabava

Kolumne / Prenosimo

Photo: Promo Purposes Only
2021-05-12 | Redakcija

Album "More" je muzika za dušu, radost i tugu. Izdavač je Multimedia Music....

Bend Đura i mornari izbacili su svoj četvrti album. Pod nazivom "More", novi album je najavljen kao "muzika za dušu, radost i tugu". Izdavač i ovog Đurinog albuma je "Multimedia Music", iz Beograda.

Predhodni albumi benda "Mediteran", "Tropikalizam” i "Alegria" učinili su da publika zavoli specifičan "morski" stil i...Photo: Promo Purposes Only
2021-11-22 | Redakcija

Posle četrdeset četiri godine, Samostalna zanatska muzičko-delikatesna radionica i „najbolji ex-Yu rok bend za koji...

Posle četrdeset četiri godine, Samostalna zanatska muzičko-delikatesna radionica „OPS“ (skraćeno Grupa OPS) objavila je svoj prvi studijski album "Mala prodavnica Delikatesa" (Multimedia Music 2021)

Lazar Džamić, markentiški konsultant i pisac, u svojoj knjizi CVJEĆARNICA U KUĆI CVEĆA piše da je OPS ... najbolji domaći rok bend za koji niko nije...Filmske novosti

Recenzije filmova

Photo: Promo Purposes Only
2020-04-07 | Redakcija

Dokumentarni film o sastavu Texas Flood u produkciji Multimedia Music...

Predstavljamo dokumentarni film, TEXAS FLOOD - Tražim ljude kao ja, u produkciji Multimedia music, u kome brojni akteri, sam Zlatanović, članovi benda, muzičari, kritika, doajeni domaće scene i poštovaoci muzike iznose svoja zapažanja o ovom sjajnom autoru, interpretatoru, frontmenu, i gitaristi, njegovom bendu i albumu.

Tokom prethodnih godina, Nenad...Photo: Promo Purposes Only
2020-05-05 | Redakcija

06. maja 2020. godine u 18:00 premijera na youtube kanalu Multimedia Music-a...

Danas 06. maja 2020. na dan kada se najavljuje ukidanje pravog vanrednog stanja u zemlji, zakazujemo premijerno objavljivanje novog video spota za pesmu "Vanredno stanje", sjajnog beogradskog punk-rok sastava NBG. Numera Vanredno stanje se, naravno, nalazi na novom albumu "Nama ostaje samo Punk", koji je grupa objavila ove godine za...


NOVOSTI

Previous
Grupa Planet Caravan objavila video za pesmu Delfin
Datum: 2021-10-22

Grupa Planet Caravan objavila je novi singl i video za pesmu „Delfin“ u kojoj gostuje i Oliver Nektarijević iz grupe...

Podkast - Belgrade Backstage Pass - počinje sa emitovanjem
Datum: 2021-03-31

Novi muzički podkast „Belgrade Backstage Pass“ pod okriljem diskografske kuće Multimedia Music emitovaće se od 2.aprila svakog petka u...

Prodavnice rade tokom Lokdauna!
Datum: 2021-03-17

Dragi naši, lepe vesti!

Srećnom odlukom državnih organa knjižare i prodavnice muzike rade tokom lokdauna, pa tako i naši...

Multimedia Music i FM portal vam žele srećnu 2021. godinu!
Datum: 2020-12-29

Dragi naši prijatelji,

Multimedia Music i FM portal vam žele da, ako vam je tako draže, što pre zaboravite...

Multimedia Music i Headliner poklanjaju LP!
Datum: 2020-06-08

Povodom Svetskog dana muzike, 21. juna, Headliner.rs i Multimedia Music osmislili su poklon akciju za fanove Headliner portala. Tokom...

RADNJA U SREMSKOJ 2 PONOVO RADI!
Datum: 2020-04-23

MULTIMEDIA MUSIC RECORD STORE U SREMSKOJ ULICI (BROJ 2) PONOVO RADI !

Usled ublažavanja restriktivnih mera i prekida vanrednog stanja...

Mart 2020: Noviteti u Multimedia Music Record Store!
Datum: 2020-03-18

Muzika je sigurno ispravan put ka prevazilaženju ovih turobnih vremena. Posebno naša, domaća muzika. Multimedia Music vam zato predstavlja najnovija...

Nama ostaje samo PUNK! - Novi album legendarnih NBG, u prodaji!
Datum: 2020-02-05

Legendarni beogradski punk-rock sastav NBG je objavio novi album

U pitanju je sjajno CD izdanje pod nazivom "Nama ostaje...

20 dugih toplih leta Paje Vučkovića
Datum: 2020-01-28

Vladan Vučković Paja obeležava 20 godina autorskog rada objavljivanjem retrospektivnog CD-a „20 dugih toplih leta“ i realizacijom novog autroskog albuma...

Kragujevac: Promocija albuma SEĆANJA, grupe Peter Vein, 25. decembra 2019.
Datum: 2019-12-18

MULTIMEDIA MUSIC i grupa PETER VEIN VAS POZIVAJU NA PREMIJERNU PROMOCIJU U KRAGUJEVCU - SEĆANJA grupe PETER VEIN!

Izdavačka...

Potpisivanje albuma TEXAS FLOOD - 12.12.2019 u Multimedia CD SHOP
Datum: 2019-12-10

MULTIMEDIA MUSIC VAS POZIVA:

Dvanaestog decembra, 2019, u 18 časova u Sremskoj 2, u prostorijama Multimedia music CD SHOP-a...

Novi spot BALKUBANO : Djelem Djelem
Datum: 2019-10-19

Premijera novog spota sastava "Balkubano" u 16:00, danas u subotu 19. oktobra 2019. godine.

Multimedia Music i Balkubano predstavljaju...

Koncerti za Koju: Elektropionir i SubBeerni Centar
Datum: 2019-10-18

Koncerti podrške za što brži oporavak frontmena Discipline kičme organizuju se 18. i 26. oktobra u klubovima Elektropionir i u...

The Beatles : 50 godina od albuma - ABBEY ROAD
Datum: 2019-08-08

Stotine obožavalaca popularnog benda Bitlsi obeležilo je danas u Londonu 50 godina od izlaska albuma "Abbey Road", tako što su...

ONLINE SHOP PONOVO RADI! Izvinjavamo se na zastoju
Datum: 2019-07-08

Dragi drugari, hvala na strpljenju! Usled tehničkih problema nismo bili u mogućnosti da prodajemo diskove putem našeg Online Shopa neko...

Četvrti Dok-n-Ritam na novim adresama od 13.og do 16.juna
Datum: 2019-06-01

Moto ovogodišnjeg, četvrtog izdanja festivala glasi Mi smo na putu, mi pravimo put. Stihovi Milana Mladenovića precizno opisuju program i...

Zmajevi - SAMO BLEJA, novi spot!
Datum: 2019-05-21

Zemlja Gruva predstavlja novi spot, hit numeru vezanu za seriju "Moja generacija Z", pod nazivom ZMAJEVI - SAMO BLEJA. Genijalna...

Pijanisti Jazz Pop Klasici u holu Arsena Dedica - dokumentarac na N1
Datum: 2019-05-05

Multimedia Music predstavlja dokumentarni film "Pijanisti Pop Jazz klasici, u Klavir Holu Arsena Dedića", inspirisan istoimenim LP albumom.

Na...

Opoziv - Korak, dva - pogledajte spot!
Datum: 2019-04-10

Multimedia Music predstavlja spot sastava Opoziv, za pesmu Korak, dva sa istoimenog singla.

Opoziv je plod dugogodišnjeg prijateljstva i...

Kanadsko-evropska Turneja Divanhane
Datum: 2019-03-15

Sarajevska Grupa Divanhana najavljuje seriju koncerata u Kanadi i Zapadnoj evropi za mesec april! Kako sami kažu:

"Draga raja...

Next

Jul 2022

Ned Pon Uto Sre Čet Pet Sub
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

KALENDAR DEŠAVANJA U REGIONU
VESTI

2021-10-22Izvor: Multimedia Music

Grupa Planet Caravan objavila video za pesmu Delfin

Grupa Planet Caravan objavila je novi singl i video za pesmu „Delfin“ u kojoj gostuje ...
2021-03-31Izvor: Multimedia Music

Podkast - Belgrade Backstage Pass - počinje sa emitovanjem

Novi muzički podkast „Belgrade Backstage Pass“ pod okriljem diskografske kuće Multimedia Music emitovaće se od ...
2021-03-17
Dragi naši, lepe vesti!

Srećnom odlukom državnih organa knjižare i prodavnice muzike rade tokom ...

2020-12-29
Dragi naši prijatelji,

Multimedia Music i FM portal vam žele da, ako vam je ...

2020-06-08
Povodom Svetskog dana muzike, 21. juna, Headliner.rs i Multimedia Music osmislili su poklon akciju ...
2020-04-23
MULTIMEDIA MUSIC RECORD STORE U SREMSKOJ ULICI (BROJ 2) PONOVO RADI !

Usled ublažavanja restriktivnih ...

YOUTUBE KANAL

IN MEMORIAM


2021-03-15

Preminuo legendarni bubnjar Dragoljub Đuričić


Đuričić se proteklih mesec dana borio sa koronavirusom.

SOCNET